Megosztom másokkal a cikket


Napjainkban sokszor összekeverjük a dolgokat, hiszen annyi oldalról kapunk információkat, hogy sokszor elveszünk benne. Ez a helyzet az oxitocinnal is, hiszen sokan vannak abban a tévhitben, hogy ez valamilyen gyógyszer, pedig NEM! Nézzük most meg mi is igazából az oxitocin, és mi az oxitocin szerepe a szülésnél .

Mi az oxitocin?


Először is tisztázzuk le mi is maga az oxitocin, és miért felelős a szervezetünkben, hiszen mivel ez egy HORMON, alapvetően is megtalálható a testünkben.

Az oxitocin (INN: oxytocin) (görög eredetű szó, jelentése gyors szülés) az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében tárolódó, a hipotalamuszból érkező hormon. Szabályozza a simaizmok működését, fontos szerepe van a szülés megindításában.

forrás:wikipédia

Mint ti is láthatjátok ez NEM egy GYÓGYSZER, ezért nem is kell tőle annyira tartani.


Az oxitocin szerepe a szülésnél


Először is az anyában termelődő oxitocin felkészíti a magzati agyat a szülésre.

a GABA neurotranszmitter megváltoztatja a magzati kortex sejtjeinek működését, és csökkenti a hypoxiás sérülés lehetőségét.

Forrás:wikipedia


Emellett mikor a méh elkezd nyúlni (szülés első fázisa:tágulási fázis) a különböző receptorok érzékelik ezt, és idegi úton továbbítják a jeleket a hypothalamusba, ezáltal serkentik az oxitocin termelődését, ami a méh simaizmának az összehúzódásait okozza.


Az összehúzódások hatására a méhszáj kinyílik, majd eltűnik. Létrejön a szülőcsatorna, amin keresztül a kitolási fázisban megszületik a baba.


Oxitocinos külső beavatkozás lehetőségei


Mikor szükséges mesterségesen bejuttatni az oxitocint a szervezetbe?

  • ha meg kell indítani a szülést
    • ebben a pontban minden kórház, de még minden orvosnak is más a véleménye. Vannak olyan kórházak, ahol (amennyiben a baba semmilyen negatívumot nem közöl a szakemberekkel) akár a 42. betöltött hétig is hordhatjuk gyermekünket a szívünk alatt, és csak utána kezdik meg a szülés mesterséges indítását.
    • Illetve vannak olyan kórházak és orvosok, ahol nem várnak ennyi időt, vagy a másik lehetőség, hogy egyáltalán nem várnak, és a kiírt dátum napján mindenféleképpen megindítják a szülést
  • nincsenek “jó” fájásai a vajúdó kismamának
    • attól még, hogy mi úgy érezzük, hogy nagyon fáj (mert tényleg nagyon fáj, ezt szögezzük le), nem biztos, hogy ez elegendő a baba világrahozatalához
    • sok mindentől lehet valaki fájásgyenge
      • régóta vajúdik, és már nincs annyi ereje, mint az elején
      • alapvetően nem olyan intenzívek a méhösszehúzódások, mint amelyek szükségesek lennének a pici kinyomásához

Ezekben az esetekben plusz segítségre van szüksége a szervezetünknek, hogy világra tudjuk hozni gyermekünket!


Ilyenkor beszélünk külsőleges oxitocin juttatására a szervezetbe, amit intravénásan adnak be nekünk a helyzetnek megfelelően.

Ez az oxitocin többlet, amit kapunk tudja hozzájuttatni a szervezetünket a megfelelő méhösszehúzódásokhoz, amelyek már elegendőek lesznek a gyermekünk megszületéséhez.


Sokszor találkozunk azzal, hogy akik nincsenek tisztában az oxitocin kilétével illetve szerepével a szülés folyamán, azok rossz tapasztalatokat szereznek ezzel kapcsolatosan.


Itt fel kell hívnunk egy nagyon fontos dologra a figyelmeteket!


A szülés (hiába szépül meg) igenis fájdalmas dolog. Viszont aki időben elkezdi a szellemi felkészülést erre a fájdalmas, de egyben gyönyörű eseményre, az teljesen másképp éli át, mint aki nem is sejti, mi fogvele történni ezalatt az “x” órák alatt.


Ez a fajta fájdalmat, ha valaki képes megtanulni megszeretni (mivel tisztában van azzal, hogy ez KELL ahhoz, hogy végre a kezében tarthassa azt a kis jövevényt, aki “9 hónapon” keresztül csiklandózta benn a pocakban), akkor lényegesen könnyebben és gyorsabban át lehet élni magát a szülést, és biztosak lehettek benne, hogy nem marad rossz emlék Bennetek róla.


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2019.szeptember 04. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kapcsolatfelvétel



Megosztom másokkal a cikket