Megosztom másokkal a cikket

Napjainkban ahány ember, annyi szokás, jó tanács, ajánlat stb. Ezekeben könnyen el lehet veszni, főleg ha szoptatásról van szó. A leggyakoribb kérdések/kétségek amikkel nap, mint nap találkozunk: felébresszem-e a babámat enni, nem baj, hogy ennyit eszik …stb. Ezért úgy döntöttünk összeszedjük nektek a legfontosabbakat, amiket a szoptatásról tudni kell : ez a Szoptatási tanácsok <2019>

Vegyük pontok szerint!



Igény szerinti szoptatás

Manapság mindenki az igény szerinti szoptatásról beszél.
De mi is ez valójában ?
Amikor igény szerinti szoptatásról beszélünk, akkor mindig a gyermeket helyezzük a középpontba, magyarán akkor eszik, amikor ő szeretne. Előnye, hogy nem fogjuk túleteni a picit, illetve hogy biztosan akkor fog “ételt” kapni, amikor szükséges.

Vannak olyan babák is, akiknek olyannyira elég a tej (vagy akár a tápszer) (utóbbinál könnyebben be tud állni a rendszer az étkezésben, mivel mindig ugyanannyi tápanyagot kap a baba (de ez nem jelenti azt, hogy tápszer pártiak lennénk) ), hogy nagyon rövid idő elteltével akár 3-4 órát is elvan újabb szoptatás/etetés nélkül, sőt vannak, akik akár az éjszakát is végigalusszák már egész kicsi koruktól fogva. 

Ettől nem szabad megijedni!  



Hatékony szoptatás ismérvei

Sokan nincsenek tisztában a hatékony szoptatás jeleivel. Leginkább a kezdő anyukák, de vannak olyan rutinosabbak is, akik nem tudják megfelelően szoptatnak-e vagy sem. Nagyon sok kismama csoportban találkoztunk ezzel a kérdéssel ezért összeszedtük a hatékony szoptatás ismérveit:

  • szopás a baba részéről ritmikus
  • mozog a füle, az állkapcsa és hallhatóan nyel
  • az első hetekben a szoptatás kezdetekor az anya még méhösszehúzódásokat érez/érezhet- a csecsemő széklete folyékony
  • krémes állagú, sárgás színű és általában 4-6 alkalommal jelentkezik naponta (van akinél minden egyes szoptatás előtt vagy után közvetlenül)
  • napi többszöri (5-6 alkalmas) világos színű vizeletet produkál a baba- a mellek (emlők) teltségérzete csökken
  • az anya a szoptatás közben megszomjazik, ellazul, elálmosodik
Az utolsó pont miatt  fokozottan oda kell figyelnünk a szoptatási pozíciónkra! 



Tiltólisták az étkezésben

A mai napig találkozunk azzal, mikor az anyának megmondják, mit/miket nem ehet mindaddig, amíg szoptat. 

IGAZÁBÓL NINCS ILYEN!

Vegyük figyelembe, hogy minden gyerek más, ebből kifolyólag műsképp is fognak reagálni a különböző ételekre. 

Ez most nem azt jelenti, hogy a kórházból való hazamenetel után közvetlenül meg kell ennünk egy jó nagy tál kelkáposztafőzeléket (csak példa a “K” betűs ételek miatt), de ha valamit nagyon szeretnénk enni, akkor először kicsi mennyiségben ki lehet próbálni, hogyan reagál rá gyermekünk, és a következtetések levonása után tudjuk a saját étkezésünket is befolyásolni.

Hogyan tudjuk ezt megtenni?

Nagyon egyszerű! 

Az első hetekben érdemes Étkezési Naplót vezetni, amibe bele tudjuk írni a pici reakcióit is! 



Tartós szoptatás vagy többször kisebb szoptatás?

Egy dolgot figyelembe kell vennünk: Kisbabánk számára minden egyes szoptatás függetlenül attól, hogy mennyi ideig tart kincset jelent, vagy milkyen minőségű a tejed! 

Mind a két módszer működőképes, de a legfontosabb MIT IGÉNYEL A GYERMEK?!

Sokan úgy gondolják (és ezt a nézetüket sajnos meg is osztják másokkal), hogy csak a hosszantartó bő tejjel lehet sikeresen szoptatni. 

TÉVEDÉS!

Nem számít milyen hosszan és milyen tápértékű tejjel szoptatjuk a kis jövevényt (de ha aggaszt, hogy nem tápláló a tejed, akkor tedd gyakrabban mellre, vagy vezess be neki pótlást!)



A pótlás

Még napjainkban is vannak olyan személyek, akik teljes mértékig elzárkóznak a Pótlás gondolatától. Pedig azt is figyelembe kell vennünk, hogy vannak olyan esetek, amikor ez nélkülözhetetlen a pici fejlődésének szempontjából.

Neked, mint anyának nem szabad rágörcsölnöd, hogy mi lesz ha nem tudok szoptatni, vagy nem lesz elég tejem, vagy nem lesz megfeleő minőségű a gyermekednek! Ha valamilyen oknál fogva abba kell hagynod a szoptatást, attól te még nem vagy rossz anya, és ilyen gondolatokkal nem is szabad fusztrálnod magadat, mert az még inkább akadályozni fog a szoptatásban!

Mi történek, ha hozzá kell pótolni, akár tápszerrel?

SEMMI!

Mindaddig amíg szoptattál, megkapta mindazokat a tápanyagokat a gyermeked (és immunerősítőket) amikre nki szüksége volt! Ha szükséges adj neki!   



Vonjuk be Apát is!

Sokan úgy gondolják, hogy mint férfi az első hetekben nem iagzán tudnak mit kezdeni az újdonsült helyzettel, hiszen a pici vagy eszik vagy alszik, pedig ez SÚLYOS TÉVEDÉS!

Apa éppen annyira ki tudja venni a részét a szoptatásból, mint anya (természetesen képletesen értve). Nézzük meg mikben tud APA segíteni:

  • a hazamenetel utáni következő napokban anyának és a babának is újra össze kell szedniük az energiáikat, hiszen a szülés mind a kettőjükből nagyon sokat kivett. Ezért (bármennyire nehéz is, és ha megoldható) apának a feladata, ezekben a napokban “távol tartani ” a családot, hogy ezek az energiák visszatermelődhessenek, illetve az első nem steril napokban kell idő , amíg a pici immunrendszere is beinduljon, és fel legyen készülve a látogatókra 
  • a megfelelő “munkamegosztás” is nagyon fontos, hiszen egy újszülött ellátása (több gyermek esetén még inkább) rengeteg energiát felőröl. Itt apa segíteni tud például: a szoptatás utáni büfiztetésben, altatásban, fürdetésben, stb. Ezzel is megkönnyebbítve Anya dolgát
  • amennyiben Apa is el tudja sajátítani a szoptatás fortélyait (ismérvek, jelek, gyulladt mell kezelése, és még folytathatnám), akkor képes lesz a legnehezebb pillanatokban is segíteni Anyának, hiszen több szem többet lát illetve több fej többet tud alapon, lehet lesznek olyan ötletei, ami nekünk anyáknak hirtelen eszünkbe sem jutott, de neki mint kívülről szemlélő félnek, igen Ez lehet pozíció, kezelés, megfelelő szoptatási technikák, tejserkentés és így tovább!



Tévhitek

Vannak olyan tévhitek, amiket már az elején jó letisztázni magunkban annak érdekében, hogy ne is zaklassuk fel magunkat ezeken.

Lássuk mik ezek:

  • a szoptatásnak fájdalmasnak kell lennie, mert akkor hatékonyHa még nem szoptattunk soha életünkben, akkor az első pár alkalom lehet furcsa, de semmiféleképpen sem fájdalmas (a méhösszehúzódásának folyamatát leszámítva, mert azt vannak akik fájdalmasnak élik meg)

Mikor fájhat a szoptatás?


– ha mindig ugyanabban a pozícióban szoptatunk
– ha mindig csak az egyik melledből szoptatsz
– ha nem ápolod megfelelően a melledet
– ha nem megfelelő bimbókrémet használsz
– ha nem jó melltartót viselsz

  • a mellméret és a megfelelő szoptatás összefügg

    Ez talán a leggyakoribb tévhit, amivel találkozunk! Attól még, hogy valakinek kis melle van, nem feltétlen tud majd kevésbé megfelelően szoptatni, és fordítva. A méretnek semmi köze sincs a tejképzéshez! Ugyanis mérettől függetlenül, ha a melledben sok tejtermelő mirigy van, akkor tartósan fogsz majd tudni szoptatni. Amennyiben ezekből a mirigyekből kevés van a melledben (ismételtel mérettől függetlenül), akkor nem fogsz tudni olyan sokáig szoptatni. Ez semmi más csak genetikai beállítottság, nem szabad kétségbeesni az utóbbi esetnél sem! (fenntebb már kifejtve)
  • amennyiben a várandósságod alatt nem volt előtejed, nem lesz megfelelő minőségű és mennyiségű tejed

    Ez a második leggyakoribb tévhit, amikkel találkozunk a kismamákkal folytatott beszélgetésink folyamán! Öntsünk tiszta vizet a pohárba!Mindannyian tapasztaljuk a várandósság alatt a hormonháztartás átalakulását. Ez mindenkinél másképp mutatkozik meg: 

    – valaki spontán elsírja magát     
    – valaki hiperérzékeny lesz      
    -valakinél beindul a “tejtermelés”

    Amit fontos tudnunk, hogy ez a fajta “tejtermelés”-nek a beindulása nem elvárt a várandósság alatt, és nem jelent semmit a későbbi szoptatásodra nézve semmit. Itt annyi történik, hogy azoknál, akiknél megmutatkozik ez az úgynevezett előtej, azoknál már a várandósság ideje alatt elkezd felszabadulni valamelyest a tejtermelésért  felelős hormonok (oxitocin, prolaktin) egy része. 

    Sokaknál ezek a hormonok csak a méhlepény megszülése után szabadul fel igazán! Ahogy kisbabánk elkezd szopizni a szülést követően (anyaróra és annak jelentőssége) ezek a hormonok termelődnek az agyalapi mirigyben, és a véráramon keresztül eljutnak a tejtermelő sejtekig-mirigyekig, s ezáltal indul be a valós tejtermelés!



Csapatunk ezekkel a kérdésekkel/aggályokkal/tévhitekkel találkozik leggyakrabban a találkozóink alkalmaival, ezért is szedtük ilyen pontokba össze nektek ezeket! Használjátok a Szoptatási tanácsok <2019> -et minél gyakrabban és hatékonyabban!



Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2019.szeptember 02. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kapcsolatfelvétel



Megosztom másokkal a cikket